SVENSKS HISTORIA artikel 156

År 1350       -51 Kung Magnus gör ett nytt korståg till Novgorod, följt av härjningar i Estland och Lettland.

 

År 1355       Håkon (Håkan) Eriksson Norsk kung 1355-80. Svensk kung 1362-64. Son till Magnus Eriksson (se 1319.) Han var gift med Margareta Valdemarsdotter, dotter till Valdemar den 4:de Atterdag, drottning av Danmark, Norge och Sverige se 1375. De hade sonen Olof Dansk och Norsk kung se 1375.

 

År 1357       Erik Magnusson Svens kung 1357-59. Han var son till Magnus Eriksson, se 1319. Samt bror till Håkan, se 1362. Han regerade samtidigt med fadern och då mest över de södra delarna. Men även här var det stridigheter om makten mellan far och son. Erik dog med sin hustru och barn i pesten 1359.

 

År 1359       Bockstensmannen. Den döde i mossen. Eftersom exakt datering här är okänd, men är medeltida väljer jag detta år. 1936 hittades i Halland på Bockstens mosse. Det var en bonde som under harvning gjorde fyndet. Han  upptäcker då att det fastnar något i harven, bitar av brunt tyg sitter på harvspetsarna. Han ser också ett människoansikte i mossen. Då ansiktet var så väl bevarat trodde bonden ett brott blivit begånget, så han anmäler det till fjärdingsmannen. Liket hade pålar genom kroppen och invid huvudet låg ett bastrep. Museichefen i Varberg, Sandklev, får höra tals om fyndet och talar med landsfiskalen. Denne berättar att fyndet är gammalt så brottet måste vara preskriberat. Sandklev och hans medhjälpare åker till fyndplatsen. Där har harven och inte minst brottplatsundersökarna, fjärdingsman, landsfiskalen och doktorn gått ovaksamt fram. Museifolket låter nu gräva upp hela fyndplatsen med torvbädden och frakta till museet för undersökning. Vid undersökning visade det sig att mannen hade varit omkring 25-30 år. Att man slagit pålar genom kroppen var för att han inte skulle ”gå igen” och att han var från medeltiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0