SVENSKS HISTORIA artikel 29

År 550           Vendeltiden 550-800.

 

År 575           Östen (Intestein) regerade nu i Sveariket c:a 575-95. Se även 128. Han var son till Adils se 525. Han hade sonen Yngvar. Se 595. En sjökung, Sölve, som bodde på Jylland. De kom nu på natten med sina skepp till Lovund (Lvön?). Där var Östen och hans hird, på gästning. Där brändes de inne av Sölve. Sölve for sedan till Sigtuna och ville bli kung. Det blev då ett slag mot Svearna, Sölve segrade och blev kung. Sedan blev Sölve dödad av Svearna.

 

År 585           Om Vendeltiden känner vi till lite. Men av de kungar som beskrivs ovan, så ligger i Uppsala högar, Aun (Ale) och Adils, I Ottarshögen i Vendel ligger Ottar ”Vendelkråka” . De fynd som man här gjort tyder på att det var mäktiga män. Det fanns rikliga gravgåvor. Men av de vapen som fanns var det inga stridsdugliga vapen, utan prydnadsvapen som inte dög i strid. Hur stort område som dessa styrde över vet vi inte. Troligen hade de också en religiös makt och var troligen blotpräster i Uppsala. Av detta kan vi även att tidigare beskrivna kungar verkligen fanns.

 


SVENSKS HISTORIA artikel 28

År 500           Hedeby handelsstad i Danmark byggs. Samtidigt byggs Danevirke en skyddsmur i södra Danmark.

 

År 517           Ottar ”Vendelkråka”, han regerade Sveariket c:a 517-25. Han var son till Egil. Se 495. Ottar hade sonen Adils. se 525. Han hade kungsgården Husby i Vendel i norra Uppland. Danske kung Frode härjade nu i landet. Så for Frode och härjade i österled. Då for Ottar för att härja i Danmark. Men där blev Ottar slagen av danskarna. Danskarna sände då en träkråka till Svearna och sa, mer var inte Ottar värd. Han kallas därför Vendelkråka. Han dog i Vendel och ligger där i Ottarshögen. Båtgravarna i Vendel är från 500-talet. De visade vid utgrävning innehålla rikliga gravfynd som visade att det var stormansgravar.

 

År 525           Adils ”den mäktige” regerar nu Sveariket c:a 525-75. Se även 127. Han var son till Ottar. Se 517 och 126. Han härjade i Saxland, tog byte och en hustru, Yrsa, och tog henne till hustru. En kung, Helge Halvdansson, från Lintedra i Danmark kom till Sveariket och härjade Han rövade med sig Yrsa och äktade henne. Då fick hon veta att Helge var hennes far, återvände hon till Uppsala. Yrsa hade en son, Rolf Krake. Adils hade ett slag mot Åle från Norge på Vänerns is. Där fick han hjälp av Rolf Krakes män, tolv bärsärkar. Adils vann detta slag, och Åle dog. Nu hade Adils även makten i Västergötland. Adils ville inte betala Krakes män för hjälpen, så de for hem. Så kommer Krake med sina tolv bärsärkar seglande till Uppsala. Där blev de väl mottagna av Krakes mor Yrsa. Men när Adils kom hem blev de bortjagade. Adils dog när han föll av en häst, vid Disablotet i Uppsala, han ligger i den västra av de tre kungshögarna i gamla Uppsala. Adils hade sonen Östen. Se 575.


SVENSKS HISTORIA artikel 27

 

 

År 495           Egil blev nu kung efter sin far Aun (se 450) c:a, 495 och dog c:a 517, se även 125. Han satt i fred. Han hade en träl, Tunne, denne flydde och tog med sig flera andra trälar, de höll till i skogarna. Tunne utkämpade åtta slag mot Egil och vann alla. Egil flydde då till Danmark, där han sökte och fick hjälp. Nu blev ett nytt slag, där Tunne stupade. Egil blev senare ihjälstångad av en offertjur. Han ligger i mellanhögen i Uppsala. Egil hade sonen Ottar.

 

År 500           Omkring 500 blev Uppland den nya centralbygden. I gamla Uppsala och Vendels gravhögar ligger de gamla bygdekungarna begravda. Ottar och Adil var två av dessa kungar. De förekommer i den Isländska dikten ynglingatal och i Snorre Sturlassons kungasagor, samt i det Engelska Beowoldskvädet.

 

 

 


SVENSKS HISTORIA artikel 26.

 

År 442           Jorund (Görund) antag att han slår Hake 442 och vi vet att han  dör c:a 450. Se även 119. Jorund har en son som heter Aun, se 450 och 120. Jorund och Erik är söner till Yngve, se 430. Då deras kusin Huglintek blir slagen av Sjökungen Hake, befinner sig Jorund och hans bror Erik på härnad. under ett av dessa var de i Danmark. Där möter de kung Godlaug i en strid. De vinner striden tar Gudlaug till fånga och låter hänga honom. När de kommer hem, vilket vi antar år 439, går de till anfall mot Hake. Striden som står på Fyrisslätten är hård och många faller. Brodern Erik dör och Hake blir dödligt sårad. Jorund står som segrare och har fått hämd på sin far. Så tar Jorund och hans män och lägger den nu döde Hake och hans döda män, på ett skepp. De sätter eld på skeppet och låter det driva till havs. När Jorund nu är kung far han åter på härnad till Danmark. I Limfjorden möter han kung Gyllaug, Gudlaugs son, här förlorar Jorund striden blir tillfångatagen och hängd. Vilket kan ha skett c:a 450.

 

År 450           Aun (Ane) ”den gamle”. Han var son till Jorund (Görund) regerade i Sveariket c:a 450-495. Se även 120. Här får man verkligen inte ta Snorre Sturlasson på allvar. Tror man honom skulle Aun levat ett par hundra år. Till detta finns inga belägg. Ska den kronologiska ordningsföljden stämma, regerade han i 45 år. det var väl bra så. Aun hade många söner, däribland Egil, c:a 495. Aun var en klok man. Han blotade mycket, bl.a. 9 söner enligt Snorre. Han var ingen krigisk man. Aun dog gammal och orkeslös av ålderde. Han skall ligga högsatt i Odenshögen, Östhögen i gamla Uppsala. Mer om Aun se 120,122,124.



Hela min bok på c:a 400 sid. Finns på datadisk. Boken är upplagd i kronologisk ordning, du kan söka på årtal eller händelser, historiska personer, kungar . Eller läsa den som en bok. Den innehåller också tips på 396 boktitlar i kronologisk ordning, historik och romaner med annotatiom


RSS 2.0