SVESKS HISTORIA artikel 107

Å+r 1093 Vsevolod dör och efterträds av Xjslavs son, Svjatopolk.

År 1093 Magnus ”Barfot” Norsk kung 1093-1103 var son till Olav ”Kyrre”, hade sönerna Öjsten, Sigurd och Olav. Han delade till att börja med makten med Hakon, som hade makten i norra Norge. Han var son till Magnus Haraldson. Magnus härjar Hallandskusten samt England, Skottland och Irland. Strider förs sedan på den Norsk/Svenska gränsen Göta älv och Vänern. Sedan sluts en fred 1101 i Kungahälla mellan Magnus, Inge den äldre och Erik Integod av Danmark. Där får också Magnus, Inges dotter Margareta till hustru. Hon kallas sedan ”Fredkulla”. Efter 9 år härjade han åter på de Brittiska kusterna. Men då stupade han på Irland med ett svärdshugg i halsen. Det kommer att visa sig att Magnus även hade en son, som hette Harald, se 1130. Och en son som hette Sigurd se 1136.

År 1093 Håkon Magnusson Toresfostre, 1069-95,norsk kung 1093-95, son till Magnus II Haraldsson. Vid Olav Kyrres död 1093 blev H. enligt isländska sagor kung i Trøndelag och på Oplandene, medan Olavs son Magnus Barfot tog makten i Viken. H. dog innan öppen konflikt hann bryta ut mellan de båda rivaliserande kungarna.

SVESKS HISTORIA artikel 106

År 1080 Knut den 2:e ”Den helige” Dansk kung 1080-86, son till Sven den 2:e Estridsen, Dansk kung 1048-74. Knut dödades 1086 i s:t Albans kyrka i Odense av bönder som rests sig mot honom.

År 1084 Blotsven kallas nu in av Svearna och styr åren 1084-87. han får jobbet för att han är en god blotare som kan leda hednabloten. Dessa blot gjordes nu i Sigtuna. Men efter tre år kommer hans svåger Inge, se 1079, dödar sven och återtar makten

År 1086 Olof den 1:e Hunger Dansk kung 1086-95. Son till Sven den 2:e Estridsen, Dansk kung 1047-74. Illnamnet fick Olof för att set var missväxt under hela hans regeringstid.

ÅR 1087 Inge den äldre Sveakung, 1079-1110 (se även texten 1079.) Inge kommer nu tillbaka, dödar Blotsven, se 1084 och återtar makten. Han lär då också låtit förstöra hednatemplet i Uppsala. Han lär också genofört stiftsindelningen. Han styr landet kraftfullt och bröt aldrig landskapslagarna. Ett krig förs mot Magnus Barfot av Norge. Norrmännen som invaderat Dalsland, bygger en befästning på Kållandsö i Vänern. På vintern anfaller Inge med 3000 man över isen. River borgen fördriver Norrmännen. 1101 sluts sedan fred i Kungahälla mellan Inge den äldre, kung Magnus Barfot och kung Erik Integod av Danmark. Då gav också Inge sin dotter Margareta till Magnus, hon kallas då ”Fredkulla”. Efter Magnus död, gifter Fredkulla om sig med kung Nils Svensen av Danmark. Hon ligger begraven i Roskilde kyrka. Inge hade många barn, men ingen som efterträdde honom på tronen. Inge dog på sin gård Ingatorp i Västergötland. Han ligger sannolikt begravd på hångers ödekyrkogård

Utkast: Sep. 15, 2012


År 1080 Ett av våra gamla helgon var S:t Eskil. Han skall ha varit en biskop från England. Att han kom från England, kan bero på att där fanns, på norra och östra delarna många nordbor som tidigare bosatt sig där. Eskil skulle då kunna vara en ättling och skulle i så fall behärska det nordiska språket. Eskil valdes av kyrkan till biskop i Nordanskog, det område som ligger norr om Väster- och Östergötland. Han slog sig ner i Rekarnebyggden, utmed den å som heter Eskilstunaån, vid ett ställe som heter Fors. Stället kom sedan att bli staden Eskilstuna. Blotsven som höll hov i Strängnäs och där idkade hedendomen, blev nu målet för Eskil, han skulle dit och låta kristna dem. Där blev han nu av hedningarna stenad till döds, vilket lär ha skett 1080. Än i dag kan vi utmed E20 se namnet Eskils källa, straxt väster om Strängnäs. Legenden säger sedan, att när hans lik fördes hem till Fors, och kom till en plats straxt norr därom, blev kistan så tung att man inte kunde bära den längre. Där uppfördes nu en kyrka där Eskil blev begravd. I början av 1900-talet hittades på den platsen en Kristusbild i förgylld brons som setat på ett krucifix och var från Eskils tid. Man hittade också kalkstenshällar, som visade sig tillhöra ett gravmonument, en kista med ristade runor. Runorna ger dock ingen ledtråd om det verkligen är Eskils kista. Denna kista kom sedan att ge namn åt liknande kistor som hittats vid utgrävningar på andra ställen, de kallas nu Eskilstunakistor.

SVESKS HISTORIA artikel 104




åR 1076 1076-77 Svjatoslav dör. Ixjaslav återtar makten i Kiew.

åR 1078 Izjaslav faller i strid med sina brorsöner. Vsevolod blir furste i Kiew.

åR 1079 Isle of man och Hebriderna bildar ett rike, Söderöarna.

åR 1079 Inge den äldre blir nu kung över Svearna 1079-(1100) 1110. Han var yngsta son till Stenkil, se 1066. Inge var gift med Helena, död i början av 1100-talet, svensk drottning, Helena omtalas tillsammans med sin make som grundare av Vreta kloster Inge den äldre regerar åren 1081-84 troligen samtidigt med sin bror Hallsten. Inge har sin kungsgård på Ingatorp i Västergötland. Inge som är god kristen, nekar till att leda hednabloten i Uppsala. Han fördrivs då av Svearna och sätter sig i Västergötland. Vi har nu sett att det är religionsmotsättningar som är förhärskande på denna tid. Detta känner vi till ännu år 2000 från olika delar av världen. Svearna kallar nu till sig Blotsven, se 1084. Han var svåger till Inge. Men efter tre år kommer Inge åter dräper sin svåger och återtar makten i Sveariket.

SVESKS HISTORIA artikel 103


År 1073 Ixjaskav fördrivs från Kiew av sina bröder, Svjatoslslav blir furste i Kiew

År 1074 Harald den 3:e Hein, Dansk kung 1074-80, son till Sven den 2:e Estridsen1047-74. Harald tros ligga begravd i Dalby kyrka i Skåne.

År 1075 C:a Adam av Bremen skriver en historik om stoftets biskopar.

År 1075 Håkan den Röde han blir nu Svearnas kung c:a 1075-79. (Vissa källor nämner regenttiden till slutet 1000-talet). Detta sedan han sagt sig beredd att leda hednabloten. Han var av Västgötasläkt. Kanske en frilloson till Stenkil och därför yrkade på kungamakt. Han måste också för ordningens skull gifta in sig i Adelsöätten, för att bli helt godkänd. På Hovgårdsstenen på Adelsö finns Håkans namn nämnt. Även på Nibblestenen på Ekerö finns hans namn. Han efterträds av Inge den äldre, se 1079. Tillnamnet "Röde" finns i Västgötalagens kungakrönika, som även anger att Håkan var av västgötsk börd.

SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-89 1984-05-26 O-visst


1984-05-26 O-visst arrangör ÖSTERGYLLEN RC.

Anders och jag hade här erh´ållit startnummer 11, Vi kom 3:a i B-klassen med 24 st. på 40,7 prick. Slog bara 4 A-kartläsare. Vann tot. Gjorde Lars Stahre/Lars-Göran Palm Bromma Ms på 18,9 prick. Av haningeåkarna var Lars Thorgren/Åke Frosteman 3:a på 22,1 prick.

Här scannar jag ur tidiningen Idrottsbladet?

“Äntligen fullträff".

Bilorientering – Tioårsjubilerande Mellansvenska O-serien ineddes med en ,deltävikag i Linköping med Östergyllens RS som arranger. Tävlingen hade fått ett mycket kvalificerat startfält med många SM-åkare som ville träna inför SM I Kolsva.

Under de tidigare nio åren i serien har det körts totalt 61 deltävlingar. I dessa tävlingar har segern fördelats mellan 17 olika ekipage. När nu den 62:a deltävlingen kördes var det dags för det 18:e segetekinaget att presentera sig. Det var Lars Stahre/ Lars Göran Palm en fullträff. De har de senaste fyraåren nästan alltid funnits med i toppen men alddg lyckats ta hem en totalseger i en större tävling. Det har alltid varit något av de mer rutinerade ekipa¬gen som tagit sig i mål på bättre resultat. Nu när även Stahre/ Palm fått stor rutin lossnar det äntligen och de vinner tävlingen med god marginal före övriga ekipage.

Kampen om andraaplatsen blev hård och det skiljde endast tiondelar mellan de närmast följande ekipagen. Björn Lövgren/Roger Persson Skene Ms tog andraplatsen med minsta möjliga marginal före Lars Thorgren/Åke Frosteman Haninge MK.
Tävlingen inleddes med tre ganska latta sträckor, som även korta banan körde. De-flesta A-ekipagen klarade av dessa sträckor prickfritt.
På de återstående sju sträckorna blev det betydligt svårare och samtliga
Tävlande tog prick på alta sträc¬kor. De sju svåra sträckorna kördes till största delen på in¬dustriområden och parke¬ringsplatser där svårigheterna till största delen bestod i att kartläsaren hann läsa körordern och att föraren verkligen kunde gasa. Tävlingen blev därigenom mycket snabb och det blev ganska tätt mellan ekipagen trots att det fanns hela 174 kontroller på de fyra milen ori¬enteringssträckor. Även en gan¬ska liten miss kunde betyda flera placeringar sämre i resultat¬listan.

B-klassen vanns av Stefan och Jan Sund Almunge MK. De inledde lite trevande och tog prick på en av de inledande sträckorna men de åkte snabbt upp sig och hamnade till slut inte många minuter efter de bästa
I A-klassen.
Kampen om segern på korta banan stod telt. mellan de två Brommaekipagen Matti Wigren/Cadle Edlind och Inger lygren/Margmets Schöning. Kampen avgjordes på den svåreste sträckan, ett snurr I ett skogsparti, där Matti och Calle tog drygt två minuters ledning.

Lagtävlingen vans av Bromma MS.

LASSE EDWALL

Resultat långa banan KLASS A 23 st.:
1. Lars Stahre/Lars-Göran Palm Bromma MS 18,9 prick
2. Björn Lövgren/Roger Persson Skene MS 22 prick
3. Lars Thorgren/Åke Frosteman, Haninge MK. 22.1,
4. Dan Olsson/ Lasse Edwall Djursholms MK/Bromma MDS 22,3
5. Sölve/Sören Eklund Rasbo Mk 22,9

Klass B-C 19 st.
1. Stefan Sund/Jan Sund. Almunge MK,31.0,
2. Dag Sonesson/Gunnar hlgren Djursholms MK 33.5.
3. Bengt Svensk/Anders Källström Haninge MK 40,2.
4. Arne Wallen/Jan Wallen Wallentuna Mk 424
5. Hens Granath/Christer nälemark SMK Karlskoga 43,6

KORTA BANAN 7 st.
1. Matti Wigren/Calle Edlind Bromma MS 6.2.
2. Inger Nygren/Margareta Schöning Bromma MS 6,8
3. Inge Johansson/Sivert Johansson MK Kinda 13,2
4. Conny Liljeblad/Roger Liljeblad Almunge MK 33,3
5. Per Sjöberg/Mikae Gustavsson SMK Nyköping 53,8

RSS 2.0