SVENSKS HISTORIA artikel 83´4

 

 

           Fortsättning , Ingvarsstenar i Sörmland Uppland

 

 

  Tveksamma stena:

.16   Strängnäs domkyrka, stenen är inmurad i kyrkans norra vägg, vid stenfoten, den består endast av ett fragment av en större sten, att den anses vara en Ingvarssten beror på att en tolkning av de sista runorna skulle kunna vara: ”(s) on = son till Emund””. Då Ingvars far kan ha hetat Emund, ska man här kunna se ett samband. Både tolkningen av runorna och den eventuella knytningen till Ingvars tåg är dock mycket osäker. Texten är delvis skymd av en kabel som är infäst i stenen. Text: ”Gunbjörn lät stene---son till Emund?”.

 

.17   Bjudby, Blacksta socken, stenen står stramt intill väg 221 mellan Nyköping och Flen, vid en rastplats c:a 200 m. n. om Vadsbro. Det är möjligt att textens sista del utgör ett försök att säga att Torbjörn hade farit med Ingvar, tolkningen är dock osäker. text: ”Torsten reste denna sten efter sin broder Torbjörn son till Rut han hade farit---?”.

 

  Ingvarsstenar Uppland:

.18   Steninge, Husby Ärlinghundra socken, stenen har stått vid Steninge i närheten av Märsta men är försvunnen sedan slutet av 1600-talet. Inskrift och utseende finns bevarat tack vare ett träsnitt Johannes Bureus 1624. Text: ”Härlev och Torje leto resa efter 0 sin fader han styrde skepp österut med Ingvar i Serkland (Estland)”.

 

.19   Ekhälla bro, Yttergrans socken, stenen står helt skymd i en dunge med sly vid slutet av den lilla avtagsvägen mot Ekhälla lund, västerut från gamla E18 c:a 600 m. n. Om Yttergrans kyrka, dungen ligger bakom en liten åker till vänster om den lilla vägen. Stenen har sannolikt en gång markerat södra gränsen för egendomen Vi. Text: ”Andvet och Gete och Kår och Bläse och järv reste denna sten efter Gunlev sin fader han föll österut med Ingvar gud hjälpe anden”.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0